Het juiste vermogen van mijn Elektrische cv ketel kiezen

zonne-energie

Het juiste vermogen van mijn Elektrische cv ketel kiezen. Enorm belangrijk om niet een te hoog vermogen te kiezen voor jou te verwarmen ruimte. In tegenstelling tot de Gas ketel is er geen deel voor het op te warmen water. Verder ook geen te laag vermogen nemen want dit heeft als nadeel dat de juiste warmte niet wordt bereikt. Er zijn diverse calculatoren voor om de juiste keuze van het vermogen te bereken.

Het vermogen bij Elektrisch is lager dan bij de Gas ketel. Als de gasketel 18kW is dan is het vermogen bij de Elektrische ketel 9kW voldoende.

juiste-vermogen-cv-ketel
juiste vermogen van mijn Elektrische cv ketel kiezen

Hoeveel stroom heb ik nodig

Hiermee begint de eerste stap. Controleren of er voldoende stroom aanwezig is. Want je wil ook nog stroom over houden voor bijvoorbeeld de föhn, koelkast en kookplaat.

Gemiddeld kom je niet hoger uit dan 9kW.

In de onderstaande tabel is het afgenomen stroom en het vermogen te zien:

VermogenStroomVermogenStroom
4 kW3x6A6 kW3×8.7A
9 kW13.04A12 kW17.4A
18 kW26.1A24 kW34.8A

Hiermee is er dus nog geen warm water. Dan kan je kiezen voor een doorstromer of elektrische boiler. Ook voor dit apparaat geldt dat je hier ook een calculator voor hebt.

Keuze van het juiste vermogen

Er van uitgaand dat het plafond een standaard hoogte heeft van 2.30 meter. In de onderstaande tabel is er een richtlijn te zien.

Het beste is om een stap hoger vermogen te kiezen dan een te laag. Want een te laag vermogen kost namelijk meer stroom en levert een slechter rendement op.

VermogenOppervlak m2VermogenOppervlak m2
4 kW506 kW150
9 kW11012 kW150
18 kW22024 kW300
Juiste vermogen kiezen van de Elektrische CV ketel

Ook is de aanschaf van een prioriteitsschakelaar handig. Want deze zorgt ervoor dat beide apparaten nooit gelijktijdig schakelen. Zodat de stoppen er niet uitgaan.

Wat zijn de stroomkosten ?

Het is wel zo dat de stroomkosten iets hoger kunnen uitvallen ten opzichte van gas verwarming.

Maar de voordelen daartegen zijn

  • Geen vaste kosten meer aan de gasleverancier
  • Lage aanschafskosten
  • Minder onderhoud en onderhoudskosten
  • Geen CO vergiftiging, dus een schone en veilige omgeving
  • Zonder lawaai t.o.v. Warmtepomp
  • En nog wel veel meer voordelen

Als je zonnepanelen hebt dan is dit een juiste keuze om over te stappen. De afgelopen tijd merken wij dat dit enorm is toegenomen.

Met je gasrekening kan je uitrekenen in onderstaande calculator of het voor jou geschikt is. Er van uitgaand van een stroomprijs van 0,20 cent.

Gemiddeld zal een gezin ongeveer 1500m3 aan gas verbruiken. Maar bij grootverbruikers zal dit een stuk lager zijn.

Wil jij ook overstappen op gasloos wonen?

Op onze website bij elektrische boiler of elektrische cv ketel vind je de specificaties, prijzen en kan je ze bestellen. Overstappen op elektrisch is simpel en eenvoudig. En hoeft echt geen duizenden euro’ s te kosten.