Wat is het nut van de Anti legionella functie in Elektrische boiler?

Legionella dat wil je niet. Dit komt voornamelijk voor in stilstaand water. Maar tegenwoordig is bij de Elektrische boiler een anti legionella functie toegevoegd. Bij inademing kan de legionella bacterie heel gevaarlijk zijn. De kans bestaat dat je de veteranenziekte oploopt of ook wel genoemd legionellagriep.

Hierbij worden de longen zwaar aangetast en is dus vrij heftig.

Via het water verspreidt het zich naar de longen. Dit kan gaan om kleine druppeltjes, nevel. Maar ook een besmetting is mogelijk via gewoon water.

Maar hoe ontstaat Legionella ?

Onder andere is water een belangrijke bron om snel te kunnen groeien. In een droge omgeving zal de bacterie niet groeien.

Naast water is er zuurstof en voedingsstoffen nodig.

  • Bij temperaturen boven de 60 tot 65 graden sterft de bacterie
  • Zuurstof is een belangrijk component voor de groei. In helemaal stilstaand water is weinig of geen zuurstof aanwezig. Hier zal zelden legionella worden aangetroffen. Maar in een omgeving waar zo nu en dan gebruik gemaakt wordt en het water dus meer zuurstof bevat kan legionella groeien. Denk hierbij aan ruimte die niet vaak gebruikt worden, zoals vakantiewoningen, campings. Of brandslangen, zwembaden, je bubbelbad of jacuzzi.
  • Voeding bestaat uit aminozuren en metalen. Vaak aanwezig in het water.
  • Warmte is nodig voor snelle groei. De legionella bacterie zal groeien vanaf ongeveer 36 graden. Stopt te groeien boven de 55 graden. Bij een temperatuur lager dan 36 graden zal de bacterie niet afsterven en blijft dan ook gevaarlijk. Wel stopt hij met groeien.

Wat kan ik doen tegen legionella?

Zelf spoelen wij leidingen door na terugkomst van vakantie. Dit zou jij ook kunnen doen. Doe dit met warm water.

Zo zijn er enkele adviezen die als leidraad gebruikt kunnen worden.

Een advies is om onderstaande info iedere week te herhalen. Vooral bij hogere temperaturen zoals in de zomer.

  • Bij een elektrische boiler kan je de inhoud verwarmen naar 65 graden. Minimaal 10 minuten op laten staan.
  • Kan je niet de 65 graden halen. Stel dan in op 60 graden en laat daar minimaal 20 minuten op staan.
  • Als je de 70 graden haalt, dan hoef je slechts 5 minuten te wachten.
  • Als het water warmer is dan 60 graden zet dan minimaal 10 minuten de kraan open in de heetste stand. Doe dit apart in elke ruimte voor iedere kraan in de woning.

Kies een elektrische boiler met Anti legionella functie

Raadzaam dus om een boiler aan te schaffen die de anti legionella functie heeft. Om de zoveel tijd zal de boiler zichzelf opwarmen naar een temperatuur boven de 65 graden waardoor de legionella bacterie dan afsterft.

Een elektrische boiler met deze functie is bijvoorbeeld

En wat als ik op vakantie ben ?

Bij verblijf in een hotel of appartement moet je er maar van uitgaan dat de hoteleigenaar regelmatig de leidingen controleert. Dit is bij wet geregeld. Zo dient een boiler bijvoorbeeld een minimale temperatuur te hebben van 60 graden.

Dit geldt ook voor campings. In de zomer kan een buitenkraan zo een temperatuur krijgen van 25 tot 55 graden. Wat een perfecte groei is van legionella. Wees dus voorzichtig.

Ook bij terugkomst van vakantie in je woning…Spoel alle kranen even door.

Laat de warme kraan doorstromen

Vertrouw je het toch niet helemaal? Spoel dan zowel de warme als de koude kraan door voor minimaal 5 minuten.

Haal het sproeistuk er af en de slang of kraan in een emmer te dompelen om minder nevel te maken.

Verlaat vervolgens de ruimte. Adem zo weinig mogelijk in bij terugkomst om de kranen uit te zetten. Gebruik anders een N95 mondkap tegen inademing van de nevel.