Hoeveel stroom heb ik in de woning?

Hoeveel stroom je hebt in de woning. Dit is eenvoudig te herkennen in de meterkast.

Je begint te kijken bij je meter. Is deze 1 fase of 3 fase (krachtstroom) aangesloten ?

1 fase aansluiting

De meeste huizen in Nederland hebben een 1 fase aansluiting met een zekering van 25 of 35 Ampere. In dit geval heb je dus maximaal 25 of 35 Ampere wat je kan verbruiken. Dat staat gelijk aan 5750Watt voor de 25A aansluiting en 8050 Watt voor de 35 aansluiting.

Je herkend de 1 fase aansluiting ook aan de 2 draden die je groepenkast ingaan vanuit de meter. Dat zijn de fase en nul.

Op de meter staat dan ook vaak 1 fase of single fase met ergens 230/220.

1 fase aansluiting

3 fase aansluiting (krachtstroom)

De meeste huizen met 3 fase hebben in Nederland 3 x 25 Ampere maar steeds meer zie je dat er 3 x 35 Ampere aangesloten wordt.

In dat geval heb je dus 3 x 5750 Watt ( 17,2 kW in totaal) of 3 x 8050 (24 kW) ter beschikking.

Je herkend het aan de 4 draden die je groepenkast binnenkomen vanuit je meter. De L1, L2, L3 en Nul. En op je meter staat vaal 3 fase en 3 x 230 V of 380 V.

3 fase aansluiting

Hoofdzekeringen

Voor je meter (vaak onder je meter) heeft je energiebedrijf ook zekeringen geplaatst. Deze zijn altijd verzegeld en je mag het zegel niet verbreken.

Als je pech hebt zitten deze zekeringen in een zwarte kast met zwarte kap. In dit geval kan je niet zien wat je maximale stroom is die je kan afnemen. Met een beetje geluk zitten er installatie automaten waar de stroom op vermeld staat.

Hoofdzekering groepenkast

Heb je 1 zekering dan heb je een 1 fase aansluiting. Heb je 3 zekeringen dan heb je 3 fase aansluiting (krachtstroom).

De maximale stroom wat op deze zekeringen staat is tevens de maximale stroom die je kan afnemen. Je hebt nooit meer stroom d

Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.